Τα πάντα για τον ηλεκτρολόγο
ΠΡΟΣΟΧΗ
Tο www.electricalsite.roomforum.com μεταφέρθηκε στο www.iq-mart.com και συγκεκριμένα τα ηλεκτρολογικά θέματα βρίσκονται εδώ
http://iq-mart.com/viewforum.php?f=49

Τα πάντα για τον ηλεκτρολόγο

Ότι χρειάζετε ένας ηλεκτρολόγος για την δουλεία του.
 
ΦόρουμPortailΣυχνές ΕρωτήσειςΑναζήτησηΕγγραφήΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΣύνδεση
Η θεματική ενότητα με τα ηλεκτρολογικά βρίσκεται εδώ http://iq-mart.com/viewforum.php?f=49
Το Εlectricalsite μεταφέρθηκε στο www.iq-mart.com με μεγαλύτερο εύρος θεμάτων, ταχύτερο server και δικό του domain.

Μοιραστείτε | 
 

 Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Vaggelis
Admin
Admin
avatar

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 23
Ηλικία : 33
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Registration date : 22/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384   Δευ Μαρ 03, 2008 2:59 pm

Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384


Στο ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 «Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις», τα κριτήρια επιλογής, ο τρόπος εγκατάστασης και οι μέθοδοι υπολογισμού του μέγιστου ρεύματος φόρτισης των ηλεκτρικών γραμμών, περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο 52-Ηλεκτρικές γραμμές, στα τμήματα 520 έως και 529 και τα επιμέρους άρθρα και παραγράφους τους. Για την επιλογή του είδους ενός καλωδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράμετροι σε σχέση με το αγώγιμο υλικό, το μονωτικό περίβλημα και τον τύπο του αγωγού:

1. Αγώγιμο υλικό (χαλκός ή αλουμίνιο): η επιλογή γίνεται με βάση το κόστος, τις διαστάσεις, το βάρος και την αντοχή σε διαβρωτικά περιβάλλοντα
2. Μονωτικό υλικό (PVC ή XLPE ή EPR): Το εάν ένας αγωγός φέρει μόνωση ή όχι και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η μόνωση, επηρεάζει την μέγιστη θερμοκρασία του αγωγού υπό συνθήκες πλήρους φόρτισης και κατά συνέπεια παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή της διατομής του αγωγού.

Παρατήρηση:
Η θερμοκρασία του αγωγού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 70oC για μόνωση PVC και τους 90oC για μόνωση XLPE ή EPR (ΕΛΟΤ HD384.52.523.2.1.1).


Υπολογισμός διατομής αγωγών, με βάση την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος


Ο υπολογισμός της τιμής της έντασης του ρεύματος το οποίο μπορεί ένας μη υπόγειος αγωγός να μεταφέρει, μπορεί να υπολογιστεί από την σχέση 1 (δεν ισχύει για τα υπόγεια καλώδια):
ΙZ = I0 k1 k2 = I0 kολικό (1)


όπου:

  • Ι0 είναι η ένταση του ρεύματος που μπορεί ο αγωγός να μεταφέρει στην θερμοκρασία 30οC, η οποία θεωρείται ως η θερμοκρασία αναφοράς.
  • k1 είναι ο συντελεστής διόρθωσης για θερμοκρασίες διαφορετικές των 30οC
  • k2 είναι ο συντελεστής διόρθωσης για περισσότερα του ενός ομαδοποιημένα κυκλώματα ή περισσότερων από ένα πολυπολικά καλώδια σε επαφή ή μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Στην περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος του χώρου εγκατάστασης ενός μη υπόγειου αγωγού ή καλωδίου είναι διαφορετική από αυτήν των 30οC που αποτελεί την τιμή αναφοράς, θα πρέπει από τον σχετικό πίνακα του πρότυπου, να επιλέγεται η κατάλληλη τιμή του συντελεστή διόρθωσης k1. Η ικανότητα μεταφοράς ρεύματος ενός αγωγού ή καλωδίου, επηρεάζεται από την παρουσία άλλων καλωδίων ή φορτιζόμενων αγωγών που μπορεί να βρίσκονται εγκατεστημένα κοντά του. Ο συντελεστής k2 επιλέγεται από κατάλληλους πίνακες, με βάση το αν τα καλώδια είναι εγκατεστημένα το ένα κοντά στο άλλο, ομαδοποιημένα ή συνωστισμένα σε ένα ή περισσότερα «στρώματα» και ανάλογα με τον τρόπο στερέωσης και το μέσο διευθέτησης τους. Οι συντελεστής διόρθωσης k2 για τα ομαδοποιημένα καλώδια ή τους αγωγούς, υπολογίζεται υποθέτοντας ότι αυτοί έχουν την ίδια μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας. Για την περίπτωση ομάδων μονωμένων αγωγών ή καλωδίων με διαφορετικές μέγιστες θερμοκρασίες λειτουργίας, θα πρέπει η χαμηλότερη θερμοκρασία να λαμβάνεται υπόψη ως αναφορά για όλους τους αγωγούς ή καλώδια της ομάδας (ΕΛΟΤ HD384.52.523.4.1 και 522.1.3).

Παρατηρήσεις:
1. Ως φορτισμένοι αγωγοί για ένα κύκλωμα θεωρούνται αυτοί που διαρρέονται από το ονομαστικό ρεύμα του φορτίου που θα τροφοδοτηθεί
2. Οι αγωγοί προστασίας (PE) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του πλήθους των φορτισμένων αγωγών. Στην περίπτωση που στο σύστημα τροφοδοσίας υπάρχει συνδυασμός αγωγού προστασίας και ουδετέρου PEN, αυτός αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και ο ουδέτερος αγωγός. (ΕΛΟΤ HD384.52.523.5.3).
3. Στην περίπτωση τριφασικών φορτίων, το ρεύμα είναι ίσο με το ονομαστικό ρεύμα κάθε φάσης του φορτίου. Όταν το τριφασικό φορτίο είναι ισορροπημένο, δεν λαμβάνουμε υπόψη στο πλήθος των φορτισμένων αγωγών τον ουδέτερο, καθώς αυτός δεν διαρρέετε από ρεύμα.
4. Στην περίπτωση των μη ισορροπημένων φορτίων, όπως για παράδειγμα όταν από μια τριφασική παροχή τροφοδοτούνται και μονοφασικά φορτία, ο ουδέτερος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο πλήθος των φορτισμένων αγωγών (ΕΛΟΤ HD384.52.523.5.1).
5. Στις ειδικές περιπτώσεις όπου ο ουδέτερος των τριφασικών παροχών τροφοδοσίας διαρρέετε από ρεύμα αρμονικών συνιστωσών, θα πρέπει και ο ουδέτερος αγωγός να υπολογίζεται στον αριθμό των φορτισμένων αγωγών (ΕΛΟΤ HD384.52.523.5.2).

Συνοπτική διαδικασία επιλογής διατομής για ένα μη υπόγειο αγωγό ή καλώδιο.


Η διαδικασία επιλογής της διατομής ενός μη υπόγειου αγωγού ή καλωδίου, μπορούμε να πούμε ότι αποτελείται από τα παρακάτω 5 επιμέρους βήματα:

1. Προσδιορισμός του τρόπου της εγκατάστασης του αγωγού ή καλωδίου (π.χ. σε σχάρα διέλευσης καλωδίων ή εντός εντοιχισμένου ηλεκτρολογικού σωλήνα ή απευθείας επίτοιχα κ.λ.π.)
2. Προσδιορισμός του συντελεστή διόρθωσης k1, ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος εγκατάστασης και του υλικού μόνωσης του αγωγού.
3. Προσδιορισμός συντελεστή διόρθωσης k2 για ομαδοποιημένα καλώδια ή συνωστισμένα με τυχαίο τρόπο, εγκατεστημένα απευθείας πάνω στο δομικό υλικό ή πάνω σε ένα φορέα ή εντός του ίδιου ηλεκτρολογικού σωλήνα ή καναλιού διανομής, ή σε μια στρώση όταν πρόκειται για μη διάτρητο κανάλι διανομής ή σε συνάρτηση με το πλήθος των γειτονικών φορέων για τα διάτρητα κανάλια όδευσης.
4. Υπολογισμός ενός ρεύματος Ιb΄, το οποίο μετά και από την εφαρμογή των κατάλληλων ανάλογα με την περίπτωση συντελεστών διόρθωσης, να προκύψει τουλάχιστον ίσο με το ρεύμα φορτίου Ιb το οποίο πρόκειται να φέρει το καλώδιο. Θα ισχύει δηλαδή η σχέση 2.

Ib = Ib` * k1* k2 => Ib`=Ib / (k1* k2)=Ib / kολικό (2)

5. Από κατάλληλους πίνακες και ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης του αγωγού ή του καλωδίου, το μονωτικό και το αγώγιμο υλικό του και το πλήθος των ενεργών αγωγών, προσδιορίζεται η διατομή με ικανότητα μεταφοράς ρεύματος Ιο≥Ιb΄. Τελικά το ρεύμα που πραγματικά θα μεταφέρεται από την επιλεγμένη διατομή θα είναι ίσο με
Iz =Io * k1 * k2

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.oloimazi.go-forum.net
Hawk IIIΆντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ηλικία : 55
Registration date : 17/07/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΡ   Σαβ Ιουλ 17, 2010 7:46 pm

Καλησπέρα φίλε

Είμαι ο Hawk III ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός και κατοικώ στη Θήβα.
Καταρχάς συνχαρητήρια για το πολύ ωραίο και χρήσιμο forum που δημιούργησες.
Η απορια μου είναι : ποιά ειναι η ελάχιστη διατομή που μπορουμε να χρησημοποιήσουμε, σε μια κλασική οικιακή εγκατασταση, για ασφάλειες 10 Α, 16Α,20Α,25Α 35Α.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Vaggelis
Admin
Admin
avatar

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 23
Ηλικία : 33
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Registration date : 22/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384   Δευ Ιουλ 19, 2010 11:19 am

Η ελάχιστη διατομή που μπορούμε είναι 1,5mm2.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.oloimazi.go-forum.net
Hawk IIIΆντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ηλικία : 55
Registration date : 17/07/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384   Δευ Ιουλ 19, 2010 6:54 pm

Ευχαριστώ για την απαντησή σου.

Όμως θα ήθελα να μου πεις ποιά είναι η ελάχιστη διατομή κατά ασφάλεια,
δηλαδή τι καλώδιο θα χρησιμοποιήσω σε μια γραμμή που ασφαλίζεται με ασφάλεια 10 Α,16Α,20Α,25Α και 35Α .
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Vaggelis
Admin
Admin
avatar

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 23
Ηλικία : 33
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Registration date : 22/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384   Τρι Ιουλ 20, 2010 7:12 pm

Σύμφωνα με τον παλιό κανονισμό του ΕΛΤΟΤ οι διατομές και οι ασφάλειες είναι οι εξής:

10A-------> 1,5mm2
16A-------> 2,5mm2
20A-------> 4,0mm2
25A-------> 6,0mm2
35A------->10,0mm2

Σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό στα παραπάνω μπαίνουν και κάποιοι συντελεστές όπως απόσταση καλωδίου, πλήθος αγωγών, αν είναι στον τοίχο ή στον αέρα κ.α. τα οποία δεν αφορούν μια απλή εγκατάσταση ενός οικιακού σπιτιού.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.oloimazi.go-forum.net
Hawk IIIΆντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ηλικία : 55
Registration date : 17/07/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384   Τετ Ιουλ 21, 2010 8:53 am

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.


Καλημέρα από Θήβα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
 
Φόρτιση αγωγών και καλωδίων με βάση το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τα πάντα για τον ηλεκτρολόγο :: Ηλεκτρολογικά θέματα :: Καλώδια-
Μετάβαση σε: